Servicii de Dezinfecție
O serie de operațiuni care urmăresc distrugerea, neutralizarea si indepartarea microorganismelor patogene si potential patogene (bacterii, virusuri, ciuperci, spori, fungi) de pe suprafete, obiecte, mobilier, aer, echipament, piele etc. Dezinfectia nu trebuie confundata cu sterilizarea care presupune distrugerea tuturor formelor de viata, indifferent daca sunt sau nu patogene pentru om, animale sau plante.
Dupa zona de aplicare dezinfectia poate fi:
- generala;
- partiala;
Dupa momentul de aplicare si scopul urmarit poate fi :
- profilactica;
- de necesitate curenta;
- de necesitate finala;
Metode de lucru
Procesul de dezinfectie cuprinde 3 etape:
- curatirea mecanica;
- curatirea sanitara;
- aplicarea mijloacelor dezinfectante.
Curățarea și spălarea cat mai perfecte, operații care trebuie să preceadă întotdeauna aplicarea agentului germicid, constituie condiția indispensabilă a unei dezinfecții eficiente.
Dezinfecția nu poate înlocui curățarea și spălarea. In focar se utilizeaza inaintea curateniei.
- Dezinfectia prin agenți chimici(dezinfectanti).
– Criteriile de alegere dezinfectanti: spectrul de actiune; eficacitate; usurinta in preparare,aplicare si stocare;economicitate si nu in ultimul rand lipsa efectelor adverse.
– Metode de aplicare (ce depind de particularitatile obiectivului supus dezinfectiei): pulverizare grosiera, sub forma de ceata rece sau calda in regim ULV; nebulizare; stergere. - Dezinfecția prin mijloace fizice: căldura umeda (opărire sau fierbere) sau uscata, radiațiile ultraviolete, radiatii ionizante, ultrasunete, aeroionizare.